SORU: RESEPI KENGSUM IKAN JENAHAK



KENGSOM IKAN JENAHAK

Bahan yg di kisar:
9 tangkai cili kering kerinting buang biji
3tangkai cili merah buang biji juga
15biji cili api merah menyala
1 inci kunyit hidup
1 inci halia 
3 biji bawang  holland
7ulas bawang putih 
3 batang serai 
1 inci belacan
1/4 dari sebiji Nenas muda
3 helai daun limau purut

Bahan lain:
1 kg ikan merah fresh
Air asam jawa secukup rasa
1 biji limau nipis – ambil jus
3/4 dari sebiji Nanas muda
Kangkung secukupnya

CARA MEMASAK
-Bahan2 yg telah di kisar tumis dgn sedikit minyak hingga naik bau
- Masukkan air  biarkan mendidih. 
- Masukkan hirisan nanas.
-  tambahkan air asam jawa . 
-masukkan garam, gula, peyedap rasa Jika perlu
- Seterusnya masukkan ikan dan  Biar hingga masak.
-Kalau hantu pedas bolehlah campakkan segengam cili siam hijau merah tuk hiasan dn tambah pedas. 
- Akhir sekali, masukkan kangkung dan jus perahan limau nipis. Padam api dan sedia untuk dinikmati...
p/s: kalau masak dlm kuantiti yg banyak, kangkung bolehlah letak yg perlu tuk sekali mkn... Sebab bila2 lama kangkung lama dlm kuah dia akn terlebih layu kurg segar tuk di mkn siaran ulangan

Sekian..slmt mencuba😍

kredit : Fastabiqul khoirot (MAHN)

Comments